buitenland

Theresa May nieuwe premier Groot-Brittannië

Door ANP - 13 juli 2016

LONDEN (ANP) – Theresa May is woensdag benoemd tot premier van Groot-Brittannië. De 59-jarige Conservatieve politica volgt David Cameron op. Die stapte op nadat een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie had gekozen.

May werd woensdag benoemd door koningin Elizabeth. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van Cameron had geaccepteerd. May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek bij de Britse vorstin.

May zal de onderhandelingen met de EU leiden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de unie. Naar verwachting presenteert May snel haar kabinet. Daarin zullen volgens Britse media opvallend veel vrouwen zitten. May is premier geworden nadat ze onder Cameron zes jaar minister van Binnenlandse Zaken was.

Meteen na haar benoeming werd May gefeliciteerd door de Amerikaanse regering. Het Witte Huis verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Britse eerste minister in staat is de onderhandelingen over de brexit goed te voeren.