buitenland

Theresa may woensdag premier Groot-Brittannië

Door ANP - 11 juli 2016

LONDEN (ANP) – De Conservatieve Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, volgt woensdag haar partijgenoot David Cameron op als premier. Cameron heeft dat maandag gezegd. Hij zei haar te steunen en erg blij te zijn dat ze de nieuwe regeringsleider wordt. De partij benoemde de 59-jarige May maandag tot leider.

De Conservatieve partijleden zouden eigenlijk in september nog een keuze moeten maken tussen de twee overgebleven kandidaten voor het premierschap, maar May’s enige rivaal, Andrea Leadsom (53), gaf het maandag op na een voor haar politiek slopend weekend. Haar suggestie in de krant The Times dat een moeder beter het land naar de toekomst kan leiden dan een vrouw die kinderloos is, viel heel erg slecht in de Britse media. Leadsom heeft drie kinderen en May heeft geen kinderen.

Leadsom heeft maandagmorgen haar verontschuldigingen aangeboden aan May en kwam korte tijd later met de boodschap dat ze het leiderschap niet meer nastreeft. Ze erkende dat May veel meer steun in de partij geniet en dat het Verenigd Koninkrijk heel snel een nieuwe premier nodig heeft om het land uit de Europese Unie te loodsen (brexit).

Ontslag

Cameron (49) werd in mei 2010 premier en houdt zijn laatste kabinetszitting dinsdag. Woensdag beantwoordt hij nog een half uurtje vragen in het parlement. Daarna gaat hij naar Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen bij de koningin.

Camerons besluit een referendum over het lidmaatschap van de EU te houden is hem politiek fataal geworden. Hij gokte dat de kiezers voor zijn standpunt en dus tegen de brexit zouden stemmen. Een kleine meerderheid stemde 23 juni echter voor.

May is al zes jaar minister en een geestverwant van Cameron die ook liever het land binnen de Europese Unie zou houden. May voerde campagne voor het lidmaatschap van de EU, maar heeft gezegd dat ze de wens van de kiezers uitvoert. Een brexit is volgens haar nu eenmaal een brexit. May heeft maandag ook gezegd da ze een socialer beleid wil dan haar voorganger, onder meer door de inkomensongelijkheid terug te dringen.