buitenland

Tot zestien jaar voor terroristen Verviers

Door ANP - 05 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De leden van de in januari 2015 in het Belgische Verviers opgerolde terreurcel krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar. De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België, zeer waarschijnlijk op vliegveld Zaventem bij Brussel.

Volgens de rechter had de cel via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam maar werd enkele dagen later in een voorstad van Parijs gevonden en doodgeschoten.

Bij de inval in een gehuurde woning in Verviers vond de politie wapens, politie-uniformen en springstof. Twee verdachten werden doodgeschoten.

In een door Abaaoud gehuurd huis in Athene is een mobieltje gevonden met schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij ‘bom’ en ‘Zaventem’ stonden vermeld.

Op 22 maart dit jaar vond dan toch een terreuraanslag op Zaventem plaats.