buitenland

Turkije laat militairen vrij

Door ANP - 30 juli 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Turkije heeft meer dan 750 militairen vrijgelaten die na de mislukte staatsgreep waren gearresteerd. De aanklager gaf opdracht om ze vrij te laten nadat ze een verklaring hadden afgegeven. Zo’n 230 anderen blijven vastzitten.

Ongeveer 60.000 mensen in het hele land werden na de mislukte coup gearresteerd, ontslagen of geschorst. Het gaat vooral om sympathisanten van de beweging van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Volgens president Recep Tayyip Erdogan zit de geestelijke achter de poging om de regering omver te werpen.

Na de coup is een grote schoonmaak in het leger op gang gekomen. Bijna 1700 militairen kregen de wacht aangezet, onder andere ook een grote groep generaals. Inmiddels zijn bijna honderd kolonels ter vervanging tot generaal bevorderd.