buitenland

Turkije ontslaat bijna 1400 militairen

Door ANP - 31 juli 2016

ISTANBUL (ANP/RTR) – Turkije ontslaat opnieuw een hoop militairen. Het gaat nu om 1389 personeelsleden van het leger wegens vermoedelijke banden met de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zat. Dat meldde staatspersbureau Anadolu zondag.

Het gaf geen verdere details. De mededeling komt uren nadat president Recep Tayyip Erdogan zei dat hij een aantal wijzigingen in de strijdkrachten wil doorvoeren, zoals het sluiten van militaire academies en maatregelen om het militaire apparaat stevig onder controle van de regering te brengen.

Turkije beschuldigt aanhangers van Fethullah Gülen, een islamitische geestelijke die in zelf opgelegde ballingschap in de Verenigde Staten woont, van de mislukte staatsgreep op 15 en 16 juli. Gülen heeft de beschuldigingen ontkend en veroordeelde de staatsgreep.