buitenland

Turkije wil uitlevering aanklagers Duitsland

Door ANP - 28 juli 2016

ANKARA (ANP/RTR/DPA) – Een aantal Turkse officieren van justitie en rechters die banden zouden hebben met de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen, zijn naar Duitsland gevlucht en Turkije wil hun uitlevering. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, donderdag voor de televisiezender CNN Türk.

Turkije zegt dat Gülen het brein is achter de mislukte coup van 15 en 16 juli. Gülen woont al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij ontkent de beschuldiging.

Het Turkse verzoek brengt de federale regering in een lastig parket, niet in het minst omdat in Turkije sinds de mislukte coup gesproken wordt over herinvoering van de doodstraf. President Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd zo’n herinvoering goed te keuren als het parlement ermee instemt.