buitenland

Turkije zet geestelijken uit functie

Door ANP - 26 juli 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Het Turkse staatsorgaan voor religieuze zaken heeft sinds de mislukte staatsgreep op 15 juli 1112 medewerkers uit hun functie gezet. Daaronder zijn predikers en leraren van de Koran, aldus de instelling dinsdag.

De Turkse autoriteiten beschuldigen de in de VS wonende islamitische prediker en geleerde Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten, waarbij zeker 246 mensen om het leven kwamen. Gülen, die de beschuldigingen ontkent, heeft in Turkije een uitgebreid netwerk opgebouwd van aanhangers, scholen, charitatieve instellingen en bedrijven gedurende tientallen jaren.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vertelde dat ook twee ambassadeurs, die momenteel in Ankara verblijven, uit hun functie zijn gezet.

De Turkse autoriteiten hebben sinds 15 juli al meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers, ambtenaren en anderen geschorst, ontslagen of gevangen gezet.