buitenland

Turkse politieke partijen slaan handen ineen

Door ANP - 16 juli 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De vier belangrijkste partijen in het Turkse parlement hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring afstand genomen van de couppoging. Eensgezindheid in deze kwestie is van onschatbare waarde voor de democratie.

Premier Binali Yildirim beloofde als eerste dat de samenwerking tussen parlementsfracties een ,,nieuwe start” krijgt in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Hij zei te geloven dat de vier belangrijkste partijen, doorgaans sterk verdeeld, gezamenlijke uitgangspunten kunnen vinden. Yildirim hield de afgevaardigden voor dat de mensen die de coup hebben beraamd geen soldaten zijn, maar terroristen die het parlement als doelwit hadden.

De belangrijkste oppositieleider Kemal Kiliardoglu reageerde met instemming. De voorman van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) veroordeelde de putsch door afvallige militairen. Het mislukken ervan brengt volgens hem politieke partijen nader tot elkaar om samen te proberen de democratie te verbeteren.

De CHP wordt traditioneel gezien als bondgenoot van de wereldse Turkse krijgsmacht. Het leger stond in de periode 1960-1980 driemaal op om de regering omver te werpen met de bedoeling de grondwettelijke scheiding van kerk en staat te garanderen.