buitenland

Turkse rechters moeten opnieuw solliciteren

Door ANP - 01 juli 2016

ANKARA (ANP) – De hoogste Turkse rechtscolleges gaan op de schop. De reorganisatie geeft president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid om hem onwelgevallige rechters de laan uit te sturen en zijn greep op de rechterlijke macht te versterken, klagen tegenstanders.

Het Turkse parlement gaf de reorganisatie zijn zegen. Die is volgens Erdogans AK-partij, die over een meerderheid in de volksvertegenwoordiging beschikt, bedoeld om de rechtsgang te versoepelen. Maar de oppositie verzet zich fel tegen de maatregel. De CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, kondigde aan naar het Constitutioneel Hof te stappen.

Het gros van de 711 rechters van twee van de hoogste rechtbanken van het land, de Raad van State en het Opperste Hof van Beroep, krijgt ontslag. De Hoge Raad van Rechters en Aanklagers, die onder het ministerie van Justitie valt, beslist over her- en nieuwe benoemingen.