buitenland

Ultimatum Brussel om grondwettelijk hof Polen

Door ANP - 27 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – EU-commissaris Frans Timmermans geeft Polen drie maanden de tijd om de omstreden hervormingen van het grondwettelijk hof te herzien. De drie ongekozen rechters, die door de nieuwe rechtse regering zijn benoemd, kunnen hun functie wat Brussel betreft niet uitvoeren. De Europese Commissie wil verder dat de Poolse regering van premier Beata Szydlo alle uitspraken van het hof automatisch openbaar maakt.

Volgens Timmermans bedreigen de hervormingen die Szydlo’s partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft doorgevoerd de rechtsstaat in Polen, omdat de regering zich bemoeit met de samenstelling en bevoegdheden van het hof.

In mei reisde Timmermans nog naar Warschau om met Szydlo te praten over de kwestie. Eind vorige maand heeft het parlement ingestemd met de hervormingen.

Als Polen de waarschuwing negeert, kan Brussel besluiten het Poolse stemrecht in de EU op te schorten.