buitenland

Veiligheidsraad bijeen om Zuid-Sudan

Door ANP - 10 juli 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te praten over de verontrustende situatie in Zuid-Sudan. De vergadering is volgens diplomaten belegd op verzoek van de Verenigde Staten. In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba zijn gevechten uitgebroken tussen legereenheden die president Salva Kiir steunen en strijdkrachten van diens oude rivaal Riek Machar. Aanhangers van Machar zeiden zondag dat diens woning is aangevallen.

De vrees bestaat dat het vijf jaar oude Afrikaanse land door de vijandelijkheden terugglijdt naar een burgeroorlog. Daaraan kwam onlangs na twee jaar een einde. De besprekingen van Kiir en Machar over een vreedzame toekomst hebben vooralsnog weinig concrete resultaten opgeleverd.

Zuid-Sudan is sinds 9 juli 2011 een onafhankelijk land. Daarvoor was het een deel van Sudan.