buitenland

Verdeeldheid in NAVO over Rusland

Door ANP - 08 juli 2016

WARSCHAU (ANP) – De NAVO-lidstaten toonden zich vrijdag niet eensgezind over het centrale onderwerp van de top in Warschau. Ondanks de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama en leiders van de Europese unie gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland klonken als vanouds verschillende geluiden.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowksi zei dat het niet aan Rusland is om te reageren op de NAVO-top, maar de NAVO die een antwoord moet bieden op de Russische acties in onder meer Oekraïne. De Franse president Franois Hollande bracht juist naar voren dat Rusland als een partner moet worden gezien, en niet als een bedreiging.

Die tegengestelde posities kwamen de afgelopen maanden al naar voren toen de EU-landen zich beraadden op verlenging van de economische sancties tegen Rusland. Ook op de NAVO-top werden de rangen niet gesloten.