buitenland

Veteranen niet bij parade 200 jaar Argentinië

Door ANP - 10 juli 2016

BUENOS AIRES (ANP) – Veteranen van de Argentijns-Britse oorlog in 1982 over een eilandengroep in de ZuidAtlantische Oceaan weigeren zondag mee te lopen in een grote parade. Argentinië viert dit weekeinde zijn tweehonderdste verjaardag. Belangengroepen van veteranen uit de strijd om de Britse Falkland Eilanden hebben volgens Argentijnse media laten weten niet mee te marcheren. De Argentijnse strijdkrachten hebben volgens de veteranen geen verantwoording afgelegd voor de talrijke mensenrechtenschendingen uit die tijd.

De belangenvereniging Mecoma boycot de parade omdat de krijgsmacht als instelling verantwoordelijk is voor de martelingen en vernederingen die tijdens de oorlog om de Malvinas (Argentijnse naam Falklands) door officieren tegen ondergeschikten werden gepleegd. De misdaden zijn na de oorlog aangekaart, maar volgens Mecoma houden de militairen er nog steeds hun mond erover.

Nadat Argentinië door economisch wanbeleid en extreemlinks terrorisme in een chaos was gestort, grepen militairen in 1976 de macht. Hun plannen om het land met hun ‘reorganisatieproces’ weer op de rails te zetten, ontaardden echter in ‘de Vuile Oorlog’ met talrijke mensenrechtenschendingen. Het economisch herstel viel ook tegen. In de nadagen van het regime probeerden de juntaleiders hun imago nog op te poetsen door de Malvinas te heroveren op de Britten. Dit militaire avontuur duurde van begin april tot half juni 1982 en werd een smadelijke nederlaag voor het regime, dat het nog tot eind 1983 volhield.

Op 9 juli 1816 verklaarde Argentinië zich onafhankelijk van het Spaanse koloniale rijk, maar de grenzen van dit nieuwe land bleven lang onduidelijk en internationaal omstreden. Britten streken vanaf 1833 op de Falklands neer.