buitenland

1800 drugsdoden Filipijnen na ‘war on drugs’

Door ANP - 22 augustus 2016

MANILLA (ANP/RTR) – In twee maanden tijd zijn op de Filipijnen meer dan 1800 doden gevallen als gevolg van president Rodrigo Dutertes ‘war on drugs’. De nieuwe president, die sinds 30 juni de baas is in het land, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij het drugsprobleem aan zou pakken. Hij riep burgers op drugsdealers dood te schieten als die zich verzetten tegen hun arrestatie.

Van de doden waren er 712 drugshandelaar. Bij de andere overledenen gaat het om ,,drugsgerelateerde incidenten”, zo zegt de baas van de nationale politie.

De cijfers komen een dag nadat president Duterte had gedreigd uit de Verenigde Naties te stappen. Hij zou samen met China en andere landen een nieuwe organisatie willen vormen. Duterte reageerde op de oproep van de VN een einde te maken aan het bloedige optreden tegen drugscriminaliteit in het Zuidoost-Aziatische land.