buitenland

82.000 mensen geëvacueerd om bosbrand VS

Door ANP - 17 augustus 2016

SAN BERNARDINO (ANP) – In de Amerikaanse staat Californië zijn in allerijl 82.000 mensen geëvacueerd vanwege een bosbrand. Door de combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind verspreidt het vuur zich razendsnel. Zo’n 7000 hectare is al afgebrand en het vuur is nog verre van onder controle.

Vijftien brandweerkorpsen proberen het vuur te bestrijden, nog eens 750 medewerkers zijn onderweg om hen te assisteren. Gouverneur Jerry Brown heeft in San Bernardino County, waar de brand woedt, de noodtoestand uitgeroepen.

Verschillende brandweerlieden kwamen dinsdag klem te zitten door het oplaaiende vuur, met verwondingen als gevolg. Ze wisten zichzelf uiteindelijk in veiligheid te brengen, meldde The Los Angeles Times. Een onbekend aantal huizen is in vlammen opgegaan, maar tot nog toe zijn er geen berichten over dodelijke slachtoffers.

De staat wordt al langer geteisterd door grote bosbranden. Duizenden hectares zijn in vlammen opgegaan, onder meer in de buurt van Los Angeles, waar eerder deze zomer brand ontstond door een illegaal en onbeheerd kampvuur. Momenteel woedt in het noorden van Californië ook nog een grote bosbrand. Een 40-jarige man zit vast omdat hij die zou hebben aangestoken.