buitenland

Afzetting dreigt voor Braziliaanse presidente

Door ANP - 25 augustus 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) – Het Congres van Brazilië neemt donderdag de volgende stap in de afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff. Nadat de parlementariërs eerder deze maand met ruim tweederdemeerderheid hadden besloten haar formeel tot verdachte aan te merken, beslissen ze de komende weken of Rousseff het veld moet ruimen.

Rousseff wordt ervan beschuldigd dat ze geld heeft uitgegeven zonder toestemming van het Congres en dat ze ongeautoriseerde leningen sloot bij staatsbanken om de begroting vlak voor de verkiezingen in 2014 gunstiger te kunnen presenteren. Ze wordt niet beticht van zelfverrijking.

De president verzet zich fel tegen de aantijgingen, die in haar ogen een dekmantel zijn voor een machtsgreep door rechts.

Sinds het begin van de procedure wordt voor Rousseff waargenomen door haar voormalige vicepresident Michel Temer. Als Rousseff wordt afgezet, wordt hij formeel president tot het einde van de termijn in 2018.