buitenland

ANC gewipt door monsterverbond oppositie

Door ANP - 17 augustus 2016

JOHANNESBURG (ANP/BLOOMBERG) – De twee voornaamste Zuid-Afrikaanse oppositiepartijen slaan de handen ineen om regeringspartij ANC buiten het bestuur van de grote steden te houden. De links-populistische Economische Vrijheidsstrijders (EFF) hebben woensdag beloofd een minderheidscollege van middenpartij DA in onder andere Johannesburg en Pretoria te gedogen.

De DA werd bij de verkiezingen van begin augustus in Pretoria de grootste en in Johannesburg de tweede partij, maar bleef in beide grote steden verstoken van een meerderheid. Met de gedoogsteun van de EFF kan de partij toch colleges vormen. De DA en de EFF zijn tegenpolen, maar de partij van voormalig ANC-kopstuk Julius Malema, die frontaal oppositie voert tegen het ANC, helpt naar eigen zeggen liever de duivel dan Beëlzebub aan een meerderheid.

Het ANC maakte sinds het einde van het apartheidsbewind in de jaren negentig onbedreigd de dienst uit in Zuid-Afrika, maar die hegemonie vertoont barsten.