buitenland

‘Arrestaties na aanslag pand justitie België’

Door ANP - 29 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – Twee mensen zijn aangehouden na een aanslag op het Belgische forensisch instituut in Brussel, meldden Belgische media. In de nacht van zondag op maandag hebben waarschijnlijk meerdere daders met brandbare vloeistoffen brand gesticht in laboratoria van het instituut. De schade is groot, maar er zijn geen gewonden gevallen.

De aanslag zou zijn gepleegd met behulp van een bestelwagen die door de omheiningen was heengereden. Aanvankelijk meldden tal van media dat er een bom was ontploft, maar volgens een justitiewoordvoerster is er door de daders brand gesticht zonder dat ze van explosieven gebruik maakten. De brand heeft ontploffingen veroorzaakt.

De directeur van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie), Jan de Kinder, heeft bevestigd dat er van opzet sprake was. Het is niet bekend wie er achter zit. Het NICC, in het noorden van Brussel, is een wetenschappelijke instelling die onder het ministerie van Justitie valt. Het instituut doet onafhankelijk onderzoek, zoals sporenonderzoek, onder meer voor het oplossen van misdrijven.