buitenland

Australië sluit omstreden vluchtelingenkamp

Door ANP - 17 augustus 2016

CANBERRA (ANP) – Australië sluit het omstreden asielzoekerscentrum op Manus Eiland in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat hebben de Australische minister van Immigratie Peter Dutton en premier Peter O’ Neill van Papoea-Nieuw-Guinea woensdag aan Australische media gemeld.

Dutton zei dat er geen asielzoekers meer van het eiland naar Australië worden overgebracht. Australië sloot in 2013 een akkoord met Papoea-Nieuw-Guinea. In ruil voor hulpverlening aan de arme eilandstaat mocht Australië er een detentiekamp bouwen voor asielzoekers. Honderden mensen worden in het centrum op Manus Eiland vastgehouden. In april oordeelde het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea dat de detentie van de asielzoekers strijdig was met de grondwet van de eilandstaat.

In het detentiecentrum braken meerdere keren rellen uit, onder meer toen asielzoekers probeerden te ontsnappen.

Ontmoedigd

Australië begon in 2001 met het opzetten van detentiecentra buiten het eigen grondgebied. Asielzoekers die een poging doen om naar Australië te komen, worden daarheen gebracht en doorgaans teruggestuurd naar hun eigen land. Vluchtelingen worden op die manier ontmoedigd om met bootjes de oversteek te wagen.

Asieladvocaten zeggen al lang dat de omstandigheden in de detentiecentra zeer slecht zijn. Uitgelekte verslagen van het centrum op het piepkleine Nauru bevestigden onlangs dat er veel mis is. Uit de verslagen, die in handen kwamen van The Guardian, blijkt dat in het centrum veel geweld wordt gepleegd, zowel door vluchtelingen onderling als door bewakers. Vaak zijn de slachtoffers kinderen. Aanrandingen en zelfverminking zouden schering en inslag zijn en nauwelijks worden aangepakt.