buitenland

België treurt om Toots Thielemans

Door ANP - 22 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – In België wordt gerouwd om de overleden jazzmuzikant en componist Toots Thielemans. De in Brussel geboren mondharmonicaspeler overleed maandag op 94-jarige leeftijd in een Belgisch ziekenhuis.

Koning Filip liet weten ,,diep geraakt’’ door zijn overlijden. ,,Afscheid van één van de grootste jazzartiesten. Sterkte aan familie en vrienden.’’

De Belgische premier Charles Michel ‏bracht ,,hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid’’. ,,Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden.’’

Groots mens

Minister van Justitie Koen Geens: ,,De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende.’’ Vicepremier Kris Peeters: ,,Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.”

,,Jazz is in rouw. Wij ook”, aldus de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. De Belgische hoofdstad brengt een eerbetoon aan de ereburger van Brussel: om 18.00 uur worden nummers van Thielemans ten gehore gebracht op de Grote Markt.

De internationaal vermaarde Thielemans beëindigde zijn muzikale loopbaan in 2014. Zijn lichaam was op, aldus zijn manager.