buitenland

Biden: spijt over uitblijven bezoek Turkije

Door ANP - 24 augustus 2016

ANKARA (ANP) – De Amerikaanse vicepresident Joe Biden voelt zich schuldig omdat hij niet eerder naar Turkije is gereisd om het land na de verijdelde staatsgreep van vorige maand zijn steun te betuigen. Dat zei Biden woensdag in Ankara na een onderhoud met de Turkse premier Binali Yildirim.

Biden beloofde Yildirim dat de Verenigde Staten alles in het werk zullen stellen om de beramers van de coup voor de rechter te brengen. Yildirim hamerde opnieuw vooral op de uitlevering van Fethullah Gülen, de naar de VS uitgeweken geestelijke die volgens Ankara verantwoordelijk is voor de poging tot staatsgreep.

Biden verzekerde dat de VS blijven samenwerken met Turkije en samen het door de Turken aangedragen bewijs zullen beoordelen. Dat moet echter wel wettig en overtuigend zijn, tekende Biden aan. Volgens Yildirim kan de uitleveringsprocedure geen getreuzel lijden.