buitenland

Burgemeester Londen: wees kalm en waakzaam

Door ANP - 04 augustus 2016

LONDEN (ANP) – Burgemeester Sadiq Khan heeft de inwoners van Londen opgeroepen kalm, maar ook waakzaam te blijven na de dodelijke steekpartij van woensdagavond. Een vrouw van in de zestig kwam daarbij om het leven, vijf andere mensen raakten gewond. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

,,De veiligheid van alle inwoners van Londen is mijn absolute prioriteit”, aldus de burgervader. ,,Ik roep iedereen op kalm en waakzaam te blijven. Meld het alstublieft bij de politie als u iets verdachts ziet. We hebben allemaal een sleutelrol te vervullen, om de ogen en oren van de politie en de veiligheidsdiensten te zijn. Zo helpen we Londen te beschermen.”

De 19-jarige dader begon woensdagavond in het centrum van de Britse hoofdstad op mensen in te steken. Agenten schakelden de man uit met een stroomstootwapen, waarna hij kon worden ingerekend. Op basis van het eerste onderzoek noemt de politie de geestelijke gezondheid van de verdachte ,,een significante factor”. Een terroristisch motief wordt evenwel niet uitgesloten.

De fatale steekpartij gebeurde op Russell Square. Het plein was in 2005 doelwit van terrorisme. Tijdens de aanslagen die islamitische extremisten op 7 juli van dat jaar in Londen pleegden, vielen ter hoogte van het plein de meeste slachtoffers: 26 mensen kwamen om het leven toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een metrotrein. In totaal vielen door de aanslagen in het openbaar vervoer 52 doden.