buitenland

Burgemeesters houden vast aan boerkiniverbod

Door ANP - 26 augustus 2016

PARIJS (ANP/RTR) – Burgemeesters van verschillende Franse gemeenten houden vast aan het boerkiniverbod, ook nu de Raad van State in een voorlopig besluit heeft geoordeeld dat het verbod ingaat tegen de burgerlijke vrijheden. Zo zal de politie in Nice boetes uitdelen aan moslima’s die geen gehoor geven aan het verbod, zo zegt de burgemeester van de badplaats. Ook in Fréjus worden moslimvrouwen die geen regulier badpak dragen nog steeds beboet.

De burgemeester van Sisco, een plaats op het eiland Corsica, is dezelfde mening toegedaan, aldus Franse media.

De voorlopige beslissing van de rechter betreft formeel alleen het plaatsje Villeneuve-Loubet, waar de Franse Liga voor de Mensenrechten protest had aangetekend tegen het verbod. Volgens de advocaat van de Liga moeten als gevolg van de uitspraak van de Raad van State de verboden overal van tafel. In 32 Franse gemeenten is een verbod op het islamitische badpak ingesteld.