buitenland

Burundi weigert politiemacht VN toe te laten

Door ANP - 03 augustus 2016

BUJUMBURA (ANP/RTR) – Burundi weigert een politiemacht van de Verenigde Naties toe te laten tot het land. De VN hebben afgelopen vrijdag de inzet van een politiemacht goedgekeurd. De politiemacht moet de veiligheid en mensenrechtensituatie in het land in de gaten houden. In totaal moet de troepenmacht bestaan uit 228 agenten.

,,Wat betreft de inzet van de politiemacht wil de regering van Burundi de Veiligheidsraad er aan herinneren dat elke resolutie moet worden goedgekeurd door het gastland. En dat is, helaas, niet het geval”, liet een regeringswoordvoerder weten. ,,De regering verwerpt elke maatregel die verband houdt met het sturen van troepen naar haar grondgebied in strijd met de elementaire regels binnen de Verenigde Naties, in het bijzonder als die regels de soevereiniteit van het grondgebied schenden.”

De Burundese VN-ambassadeur Albert Shingiro liet in juli al weten dat zijn land slechts vijftig ongewapende agenten wil toelaten.