buitenland

Campagneleider Donald Trump stapt op

Door ANP - 19 augustus 2016

WASHINGTON (ANP) – De campagneleider van de Republikense Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Paul Manafort, is opgestapt. Dat melden Amerikaanse media. Hij kwam in opspraak omdat hij en zijn naaste medewerker Rick Gates voor het Amerikaanse ministerie van Justitie verzwegen hadden dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

In een reactie zegt Trump: ,,Vanochtend heeft Paul Manafort zijn ontslag aangeboden, en dat heb ik geaccepteerd. Ik ben hem dankbaar voor zijn goede werk. Hij is een professional en ik wens hem het beste.” Trump had Manafort de afgelopen dagen al de facto op een zijspoor gezet.

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen moeten dat bij Justitie melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf, waar een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op staat. De maximale boete bedraagt 220.000 euro.

Volgens The New York Times komt Manaforts naam ook voor in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen.