buitenland

Deen stapt op als voorzitter EU-fractie

Door ANP - 24 augustus 2016

KOPENHAGEN (ANP) – De chef van de rechts-nationalistische Deense Volkspartij in het Europees Parlement treedt terug als fractievoorzitter. Een oud-partijgenoot had aangifte gedaan tegen hem wegens fraude en volgens Morten Messerschmidt is daardoor zijn geloofwaardigheid aangetast. Hij blijft wel gewoon lid van het EU-parlement.

,,Ik moet erkennen dat er in Brussel twijfels bestaan ​​over mijn leiderschap,” zei de 35-jarige Messerschmidt woensdag tegen Deense media. De aangifte houdt verband met oneigenlijk gebruik van Europese subsidies door de eurosceptische politicus. Messerschmidt ontkent de aantijgingen. Ze zouden ,,vals en ongegrond” zijn. Het ging volgens hem om een administratieve fout.

De Deense Volkspartij kreeg bij de Europese verkiezingen van 2014 in eigen land de meeste stemmen en haalde vier zetels. De partij is in het Europees Parlement aangesloten bij de Europese Conservatieven en Hervormers, waar ook de ChristenUnie deel van uitmaakt.