buitenland

Duitse minister wil beperkt boerkaverbod

Door ANP - 19 augustus 2016

BERLIJN (ANP) – De christendemocraten in de Duitse regering willen het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onder meer het onderwijs, aan het gemeenteloket en in de rechtszaal verbieden. Het boerkaverbod, zoals de maatregel in de volksmond heet, moet volgens de CDU-minister van Binnenlandse Zaken niet de veiligheid, maar de wellevendheid dienen.

,,We wijzen de boerka geheel af”, zei minister Thomas de Maizière vrijdag. ,,Die past niet in ons open land.”

De Maizière heeft voor de maatregel de steun verworven van de verantwoordelijke deelstaatministers van zijn partij. Of hij ook coalitiepartner SPD aan zijn kant weet te krijgen valt nog te bezien. Enkele kopstukken van de sociaaldemocraten lieten afgelopen week doorschemeren wel voor een beperkt verbod te voelen, maar de partij was altijd sceptisch. Mogelijk komt de kwestie pas na de Bondsdagverkiezingen van najaar 2017 aan de orde.

Een soortgelijk verbod is al enkele jaren van kracht in onder meer Nederland en België.