buitenland

Duitsland, Frankrijk willen minder encryptie

Door ANP - 23 augustus 2016

PARIJS (ANP/DPA) – Gerechtelijke instanties in Europa moeten eenvoudiger toegang krijgen tot versleuteld berichtenverkeer van terroristen en misdadigers. Berichtendiensten als Telegram en Whatsapp moeten verplicht worden mee te werken, ook als zij hun zetel buiten Europa hebben. Dat hebben de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en Bernard Cazeneuve dinsdag gezegd.

Het voorstel staat in een gezamenlijk stuk over het Europese veiligheidsbeleid dat de twee bewindslieden aan hun partners in de Europese Unie willen voorleggen. Zij willen dat de Europese Commissie alle aanbieders, van internet zowel als telefoonverkeer, gelijke verplichtingen oplegt om bijvoorbeeld illegale inhoud te verwijderen of berichten die voor onderzoek van belang zijn te ontsleutelen. Hoe dit precies in zijn werk moet gaan en welke sancties kunnen worden opgelegd, laat het stuk nog open.