buitenland

Eindelijk klare wijn Sarkozy over kandidatuur

Door ANP - 22 augustus 2016

PARIJS (ANP) – De Franse oud-president Nicolas Sarkozy doet volgend jaar inderdaad een nieuwe gooi naar het presidentschap. Sarkozy maakte maandag op Facebook een eind aan de laatste twijfels over zijn kandidatuur. Wel moet hij eerst zijn partijgenoten nog overtuigen dat hij en niet een van zijn talrijke rivalen de beste kandidaat is voor Les Républicaines (LR).

De 61-jarige Sarkozy liet al lang geleden doorschemeren dat hij wilde opgaan voor een terugkeer in het lysée, maar hield tot maandag een slag om de arm. Om te kunnen deelnemen aan de voorverkiezingen van zijn partij moest hij het partijvoorzitterschap een dezer dagen neerleggen. Daarom kon klare wijn over zijn kandidatuur niet langer uitblijven. Hij kondigde maandag meteen zijn aftreden als LR-voorzitter aan, meldt de Franse krant Le Figaro.

Sarkozy verloor in 2012 de verkiezingen van de zittende president Franois Hollande, die zich warm loopt voor een herverkiezingscampagne. In april kiezen de Fransen een nieuwe president. Voor het zover is, moet Sarkozy in november een flink aantal partijgenoten zien te verslaan, onder wie voormalig premier Alain Juppé. In een peiling van twee maanden geleden lag Sarkozy nog achter op Juppé, maar hij lijkt de afgelopen tijd veel van zijn achterstand te hebben goedgemaakt.

Ook de Socialistische Partij van Hollande houdt voorverkiezingen. Als Sarkozy en Hollande beiden de voorrondes weten te winnen, moeten ze het in ieder geval opnemen tegen Marine Le Pen van het Front National.