buitenland

Geen ANC-burgemeester in Johannesburg

Door ANP - 23 augustus 2016

JOHANNESBURG (ANP/RTR/BLOOMBERG) – De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft maandag de strijd om de burgemeesterspost in Johannesburg verloren. Na een elf uur durende vergadering is Herman Mashaba van de voornaamste oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) verkozen tot burgemeester.

De DA kreeg daarbij hulp van de links-populistische Economische Vrijheidsstrijders (EFF). Bij de lokale verkiezingen begin deze maand bleef het ANC weliswaar de grootste partij in Johannesburg, maar verkreeg het geen meerderheid.

De DA en EFF kondigden vorige week aan de handen ineen te slaan, om zo het ANC buiten het bestuur van de grote steden te houden. Met de keuze voor Mashaba komt een einde aan de hegemonie van het ANC in Johannesburg, waar de partij meer dan twintig jaar de burgemeester leverde.