buitenland

ICC behandelt vernietiging erfgoed Timboektoe

Door ANP - 22 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Internationaal Strafhof behandelt maandag voor het eerst een zaak tegen een verdachte van vernietiging van mausolea en een moskee in de Malinese stad Timboektoe in 2012. Verdachte is Ahmad al-Faqi al-Mahdi, die ervan wordt beschuldigd negen mausolea en een moskee te hebben gesloopt.

Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine, die streeft naar de invoering van de sharia in Mali. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging die de islamitische wet in Timboektoe opdrong in 2012 en 2013. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.

Mahdi heeft in maart al toegegeven dat hij betrokken was bij de vernietigingen en verklaart zichzelf naar verwachting ook maandag schuldig. Het Internationaal Strafhof verwacht slechts een week voor de hoorzittingen nodig te hebben. De uitspraak volgt op een nog niet bepaalde datum.