buitenland

Jazzmuzikant Toots Thielemans overleden

Door ANP - 22 augustus 2016

BRUSSEL (ANP/BELGA) – Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandag overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar. Dat heeft zijn management meegedeeld.

Thielemans overleed in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. Manager Veerle Van de Poel zei dat er geen complicaties waren opgetreden. ,,Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.”

Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. In de Tweede Wereldoorlog raakte de autodidact in de ban van jazz, waarbij gitarist Django Reinhardt zijn eerste grote voorbeeld was. Na de oorlog ging hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor kende hij in 1950 een internationale doorbraak. Hij kreeg de bijnaam ‘Toots’, naar de jazzmuzikanten Toots Mondello en Toots Camarata.