buitenland

Jupiter bevriest zijn eigen maan

Door ANP - 03 augustus 2016

SAN ANTONIO (ANP) – Op Io, een van de 67 manen van Jupiter, gebeurt iets bijzonders. Als de planeet de zon verduistert, keldert de temperatuur op de maan. Zijn dampkring bevriest voor een deel. Twee uur later is de zonsverduistering voorbij, warmt de maan op en herstelt de dampkring zich. Anderhalve dag later begint het opnieuw.

Amerikaanse wetenschappers hebben dat ontdekt. De atmosfeer van Io bestaat vooral uit zwaveldioxide uit de vulkanen die er zijn. Elke anderhalf tot twee dagen staat Io in de schaduw van Jupiter. Als dat gebeurt, zakt de temperatuur op Io van 148 graden onder nul naar min 168 graden. Zwaveldioxide bevriest dan en slaat neer op het oppervlak. Als de zon weer schijnt, wordt het ijs weer gas. ,,De dampkring van Io zit in een constante staat van instorting en herstel”, zeggen de onderzoekers.

Io is het meest vulkanische object in ons zonnestelsel. De vulkanen stoten honderden kilometers hoge wolken van zwaveldioxide uit. Over het oppervlak stroomt lava.