buitenland

Kinderentertainment wordt volwassen

Door ANP - 20 augustus 2016

SCHELLE (ANP) – Hele generaties Nederlandse en Belgische kinderen zijn ermee opgegroeid: de producties van Studio 100. Het Vlaamse entertainmentconcern viert dit weekend zijn twintigste verjaardag. In die tijd heeft het een volwassen bedrijfstak neergezet met overwegend grote successen. De meeste daarvan werden en worden ook in Nederland uitgezonden.

Het succesverhaal begint in 1996, als Studio 100 wordt opgericht in het kielzog van het kinderprogramma Samson en Gert. De twee hoofdrolspelers, acteur Danny Verbiest (de sprekende hond Samson) en voormalig BRT-omroeper Gert Verhulst, en producer Hans Bourlon bundelen hun krachten en beginnen hun eigen productiehuis.

Naast Samson en Gert volgen al gauw succesnummers als de tv-programma’s Kabouter Plop en Wizzy & Woppy, theatershows rond Samson en Gert, musicals (Sneeuwwitje) en films (De Kabouterschat). In 2000 opent het entertainmentbedrijf zijn eerste pretpark, Plopsaland, in de kustplaats De Panne – in latere jaren gevolgd door nog eens vijf pretparken.

In 2002 stapt de succesvolle meisjespopformatie K3 over naar Studio 100 en begint een reeks van uiterst populaire tv-shows rond (toen nog) Karen, Kristel en Kathleen. Ook gaan de zangeressen op tournee en maken ze verschillende films. De zoektocht naar een vervangster voor Kathleen, K2 zoekt K3 (2009), en de zoektocht naar drie nieuwe zangeressen voor een totale doorstart, K3 zoekt K3 (2015) worden een succes.

Het Huis Anubis en superheldin Mega Mindy zijn hitseries die startten in 2006. Ook klassieke tv-series als Pippi Langkous, Lassie en Maya de Bij worden ingelijfd, als Studio 100 in 2009 het Duitse EM Entertainment overneemt.

Al die hitseries, shows en pretparken hebben Studio 100 geen windeieren gelegd. De omzet lag vorig jaar op ruim 150 miljoen euro, de winst op ruim 47 miljoen. Studio 100 hoopt het succes nog verder uit te bouwen, onder meer met de opening van twee nieuwe waterparken, de bouw van een hotel en het maken van nieuwe animatieseries.

Het publiek kan de twintigste verjaardag van Studio 100 later dit jaar meevieren. Op 26 november is er een ‘familiefeest’ in de Ziggo Dome, waaraan alle karakters meedoen.