buitenland

Koenders: bestraf gebruik chemische wapens

Door ANP - 30 augustus 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het gebruik van chemische wapens in Syrië ,,volstrekt onaanvaardbaar” en roept op de schuldigen ter verantwoording te roepen. Koenders reageert daarmee op het onderzoek van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Uit het rapport is gebleken dat zowel het leger van president Bashar al-Assad als terreurgroep Islamitische Staat chemische wapens heeft ingezet.

,,Het gebruik van chemische wapens, door wie dan ook, waar dan ook en onder welke omstandigheden dan ook, is een schending van het internationaal recht en volstrekt onaanvaardbaar”, aldus de minister. ,,De leden van de VN-Veiligheidsraad moeten hun verantwoordelijkheid nemen, het gebruik veroordelen en ervoor zorgen dat dit niet onbestraft blijft”.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt het rapport dinsdag. Vorige week werden de uitkomsten bekend.