buitenland

Levenslang voor ‘Joegoslaviëmoord’ uit 1983

Door ANP - 03 augustus 2016

MNCHEN (ANP) – Twee ex-officieren van de geheime dienst van het voormalige Joegoslavië zijn tot levenslang veroordeeld voor een moord 33 jaar geleden op Duitse bodem. Dat meldden Duitse media woensdag.

Volgens de Duitse rechtbank zijn de 74-jarige Zdravko Mustac en zijn 71-jarige collega Josip Perkovic verantwoordelijk voor de gewelddadige dood in 1983 van Stjepan Durekovic, tegenstander van het toenmalige regime in Joegoslavië. Hij vond de dood in het Beierse Wolfratshausen. De twee tegenwoordige Kroaten hebben de activist weliswaar niet zelf gedood maar de moord volgens de rechtbank wel verordonneerd.

De Kroaten hadden vrijspraak bepleit. Kroatië leverde de twee mannen in 2014 onder grote druk van Duitsland uit.