buitenland

‘Man met hoedje’ hoeft niet naar Franse cel

Door ANP - 18 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – Frankrijk mag de ‘man met het hoedje’, berechten, maar deze Mohamed Abrini moet zijn straf in België uitzitten als hij wordt veroordeeld. Een Brusselse rechtbank heeft dat in hoger beroep als voorwaarde gesteld voor zijn overlevering aan Frankrijk, liet Abrini’s advocaat donderdag weten.

De 31-jarige Abrini verliet het vliegveld na de aanslagen op Brussels Airport in maart zonder dat hij zijn explosieven tot ontploffing had gebracht. De Belg was ook betrokken bij de aanslagen van november vorig jaar in Parijs, waarvoor de Franse justitie om zijn uitlevering heeft gevraagd. Hij moet daar terechtstaan voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de 132 terroristische moorden in de Franse hoofdstad.

Wanneer Abrini naar Frankrijk wordt overgebracht is nog onduidelijk. Volgens zijn raadsman is niet uitgesloten dat dat alleen maar gebeurt om officieel in verdenking te worden gesteld, waarna hij direct naar België zou terugkeren. Over zijn berechting in België zijn nog geen details bekendgemaakt.