buitenland

Mexico bevestigt ontvoering zoon ‘El Chapo’

Door ANP - 17 augustus 2016

PUERTO VALLARTA (ANP) – Jesús Alfredo Guzmán Salazar is inderdaad een van de personen die zijn ontvoerd uit een restaurant in de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta. De geruchten die hierover gingen, zijn bevestigd door de autoriteiten. Jesús Guzmán is een zoon van drugsbaas Joaquín Guzmán alias El Chapo. Het duurde lang voordat duidelijk werd of de zoon echt bij de ontvoerde slachtoffers zat, omdat in het etablissement valse identiteitsbewijzen zijn gevonden.

Volgens de Mexicaanse krant El Universal is nog een tweede zoon van El Chapo in Puerto Vallarte ontvoerd. Het zou gaan om Iván Archivaldo Guzmán. De twee broers zouden op vakantie zijn. De autoriteiten hebben de ontvoering van Iván niet officieel bevestigd.

De broers en nog vier ontvoerde mannen, zouden in het restaurant zijn geweest om een vrijgezellenfeest te vieren. Acht gewapende mannen waren daarvoor verantwoordelijk, Justitie denkt dat het leden waren van het drugskartel Jalisco Nueva Generación. Die bende werkte samen met het beruchte Sinaloa-drugskartel van El Chapo, maar tussen de twee groepen zou een breuk zijn ontstaan.

El Chapo zit vast in een Mexicaanse gevangenis. Federale rechtbanken in Texas en Californië willen hem vervolgen voor onder meer drugssmokkel, moord en witwassen. In mei dit jaar stemde Mexico in met de uitlevering van El Chapo aan de VS. Het is niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.