buitenland

Minitop EU op Italiaans eiland Ventotene

Door ANP - 18 augustus 2016

PARIJS (ANP) – Frankrijk, Duitsland en Italië houden aanstaande maandag een minitop. Franois Hollande, Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi komen bijeen om te praten over de koers van de Europese Unie na het Britse vertrek. Verder staan de toestand in Turkije en de vluchtelingencrisis op de agenda, maakte een woordvoerder van de Franse president bekend.

Plaats van handeling is het eilandje Ventotene, ten westen van Napels aan de westkust van Italië. Het is een symbolische plek: politicus Altiero Spinelli werd er door de fascisten gevangen gehouden. Hij schreef er – bij gebrek aan papier op vloeitjes – het Manifest van Ventotene.

In het beroemde document pleiten Spinelli en medeschrijver Ernesto Rossi voor een verenigd Europa. Oorlog is geen optie meer als heel Europa opgaat in één federale staat, zo luidde de hoofdgedachte.