buitenland

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af

Door ANP - 03 augustus 2016

SEOUL (ANP/RTR) – Noord-Korea heeft woensdag opnieuw ballistische raketten afgeschoten. De Amerikaanse strijdkrachten hebben twee lanceringen gedetecteerd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens Zuid-Korea werd een raket afgevuurd vanuit de westelijke regio van het buurland en belandde het projectiel in de Japanse Zee aan de oostkust. Tegelijkertijd werd ook een tweede raket gelanceerd, maar die ontplofte kort na vertrek.

De lanceringen leidden tot felle kritiek van Japan en Zuid-Korea. Beide landen zien het als een ,,serieuze bedreiging”. Volgens Zuid-Korea toont dit aan dat Noord-Korea ,,bereid is om buurlanden aan te vallen”. Ook de VS hebben de lanceringen van de middellangeafstandsraketten veroordeeld.

Woedend

Noord-Korea is op zijn beurt woedend op plannen van Zuid-Korea om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Zuid-Korea zal in ,,een zee van vuur en een berg as” worden veranderd als het moderne afweersysteem THAAD geplaatst wordt, luidde de reactie vanuit Pyongyang eerder.

Twee weken geleden was de vorige keer dat Noord-Korea raketten afvuurde. Het ging toen om drie ballistische raketten, die een bereik hadden van tussen de vijfhonderd en zeshonderd kilometer. Ook die belandden in zee.