buitenland

‘NSA cruciaal bij arrestatie Abdeslam’

Door ANP - 22 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – Hulp van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA was essentieel bij de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed op basis van Belgische politie- en veiligheidsbronnen.

De 26-jarige Abdeslam is een belangrijke verdachte van de aanslagen in Parijs in november. De in België geboren Fransman werd 18 maart opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek, na een klopjacht van vier maanden.

De Belgische autoriteiten schakelden volgens de bronnen begin maart de National Security Agency in bij de begrafenis van Chakib Akrouh, die zich had opgeblazen in de Parijse voorstad Saint-Denis. De Amerikanen analyseerden de mobiele telefoons van vrijwel alle aanwezigen. Dat leverde voldoende informatie op om Abdeslam kort na de begrafenis op te kunnen oppakken in Molenbeek, niet ver van zijn zijn ouderlijk huis.

Vier dagen na de arrestatie van Abdeslam hadden de aanslagen op het vliegveld in Zaventem en metrostation Maalbeek plaats.