buitenland

Onderhandelaars bevestigen FARC-akkoord

Door ANP - 25 augustus 2016

BOGOTA/HAVANA (ANP) – Na vier jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC tot een vredesakkoord gekomen. Vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen die bij de onderhandelingen aanwezig waren maakten dat officieel bekend.

Colombia houdt waarschijnlijk begin oktober een referendum over vrede met de guerrillabeweging FARC. De bevolking mag zich dan uitspreken over het vredesakkoord waar de Colombiaanse regering en de rebellen in de Cubaanse hoofdstad Havana over hebben onderhandeld .

Een senator die aan de gesprekken deelnam, vertelde woensdag dat het verdrag eind september wordt ondertekend. Mits de bevolking ermee instemt, komt er dan eindelijk een einde aan de strijd, die ruim een halve eeuw geleden losbarstte en in totaal meer dan 220.000 mensenlevens heeft gekost.

Na ferme gesprekken over de laatste details kwamen beide kampen er dinsdagavond eindelijk uit volgens betrokkenen. In juni sloten de Colombiaanse regering en de FARC al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg na bekendmaking een telefoontje van Barack Obama die hem feliciteerde. Volgens het Witte Huis ziet de president deze ,,historische dag” als een ,,kritiek moment” in een nog lang proces om het vredesakkoord te implementeren.