buitenland

Onderzoek VS naar rol Gülen in Turkije

Door ANP - 20 augustus 2016

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurt een team naar Turkije om de Turkse beschuldigingen te onderzoeken dat de in de Verenigde Staten woonachtige Fethullah Gülen achter criminele activiteiten zou zitten. Dat heeft een medewerker van de Obama-regering vrijdag (lokale tijd) bevestigd.

Na de mislukte staatsgreep in juli eiste de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de VS de invloedrijke moslimgeestelijke Gülen uit zou leveren. De Turkse regering houdt Gülens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de couppoging. Gülen heeft de beschuldiging tegengesproken.

Bij gebrek aan formeel bewijs over de vermeende betrokkenheid van Gülen bij de couppoging richten de Amerikanen zich op de Turkse beschuldigingen over criminele activiteiten en complotten die Gülen in de jaren voor de mislukte staatsgreep zou hebben georganiseerd.