buitenland

Ook arrestaties bij Turkse banktoezichthouder

Door ANP - 19 augustus 2016

ISTANBUL (ANP) – De Turkse politie heeft 29 inspecteurs van bankentoezichthouder BDDK opgepakt. De arrestanten worden verdacht van ,,ongeregelde inspecties” bij onder meer een met de regering verbonden stichting, melden Turkse media. Ook zou hun worden aangerekend dat ze enkele zakenlieden uit kringen rond president Recep Tayyip Erdogan onder de loep hebben genomen.

De arrestaties lijken deel uit te maken van de zuiveringscampagne die de autoriteiten sinds de mislukte coup van vorige maand op touw hebben gezet. De Turkse regering houdt de Hizmet-beweging van de invloedrijke moslimgeestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor die poging tot staatsgreep. Gülen zou aan het hoofd staan van een parallelle staat, die zijn tentakels uitstrekt tot diep in de Turkse samenleving en tal van Turkse overheidsdiensten.

Gülen en Erdogan waren lang bondgenoten, maar raakten gebrouilleerd toen justitie in 2013 een onderzoek instelde naar corruptie door naaste medewerkers van Erdogan. Volgens Erdogan zaten Gülen-aanhangers binnen het Openbaar Ministerie daarachter.