buitenland

Open brief Rousseff aan volk over corruptie

Door ANP - 17 augustus 2016

BRASILIA (ANP) – De geschorste president Dilma Rousseff van Brazilië is bereid een referendum te organiseren over de vraag of er vervroegde verkiezingen moeten komen. Dat staat in een open brief die ze aan het volk en aan de Senaat gestuurd heeft. Ze stelt wel een voorwaarde: als het referendum er komt, kan ze eind augustus niet worden afgezet. In de vier pagina’s tellende brief geeft ze ook aan onschuldig te zijn, maar wel fouten te hebben gemaakt. Die fouten zijn echter niet zo groot dat een impeachmentprocedure noodzakelijk is. Rousseff waarschuwt in de brief ook voor een coup, als ze moet vertrekken

De president zit al lang thuis, ze werd in mei geschorst omdat ze beschuldigd werd van fraude met publieke fondsen.

Vorige week stemde de Braziliaanse Senaat nog in met een afzettingsprocedure. Na een bijna zeventien uur durende sessie, waren 59 politici voor de impeachmentprocedure. Als Rousseff definitief uit haar ambt wordt gezet, zal interim-president Michel Temer de rest van haar termijn staatshoofd zijn.