buitenland

Parlement blokkeert nieuwe termijn Rajoy

Door ANP - 31 augustus 2016

MADRID (ANP/RTR) – Het Spaanse parlement gunt demissionair premier Mariano Rajoy geen nieuwe ambtstermijn. Rajoy had de Cortes om hun vertrouwen gevraagd, maar verloor zoals verwacht de vertrouwensstemming van woensdagavond.

Rajoy kreeg de steun van zijn conservatieve Volkspartij (PP), de liberale beweging Ciudadanos (Burgers) en een parlementslid van de Canarische Eilanden. Samen is dat goed voor 170 van de 350 zetels en dus onvoldoende om door te regeren.

De premier hoopte dat de sociaaldemocratische PSOE, of in elk geval een smaldeel van die partij, hem het voordeel van de twijfel zou gunnen om de patstelling te doorbreken waarin de Spaanse politiek al sinds eind vorig jaar verkeert. Maar de voltallige PSOE stemde tegen een nieuwe regering-Rajoy.

Krijgt Rajoy vrijdag opnieuw geen meerderheid achter zich, dan stevent Spanje af op nieuwe verkiezingen – de derde stembusgang binnen een jaar.