buitenland

Politie Thüringen luisterde jarenlang af

Door ANP - 03 augustus 2016

ERFURT (ANP) – De politie in de Duitse deelstaat Thüringen blijkt jarenlang heimelijk en illegaal gesprekken met diensttelefoons te hebben afgeluisterd en opgenomen. Dat meldde MDR Thüringen woensdag op basis van vertrouwelijke stukken die de omroep in handen heeft gekregen.

Het gaat om interne gesprekken maar ook telefoontjes van officieren van justitie die binnenkwamen. Verder denkt de MDR dat ook telefoontjes van onder anderen journalisten, advocaten en ambtenaren van justitie werden opgenomen.

De zaak kwam aan het licht doordat een officier van justitie ontdekte dat telefonische gesprekken die hij voerde met een politiebureau in het oosten van de deelstaat zonder zijn toestemming werden afgeluisterd.

Alleen noodgesprekken mogen worden afgeluisterd. Bij toestellen waarop deze vroeger binnenkwamen en die daarna elders bij de politie werden gebruikt, was de afluisterfunctie echter niet uitgezet.