buitenland

Protesten op Westoever na dood arrestant

Door ANP - 23 augustus 2016

NABLUS (ANP) – In de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn dinsdag gewelddadige protesten uitgebroken naar aanleiding van de dood van een arrestant. Palestijnse agenten hebben de man na zijn arrestatie doodgeslagen, zeiden de gouverneur van Nablus en een woordvoerder van de Palestijnse veiligheidsdiensten eerder.

Honderden woedende betogers trokken door de stad, sommigen gooiden met stenen. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen. Ook over eventuele arrestaties is nog niets bekend.

De Palestijnse Ahmed Halawa werd maandagnacht opgepakt. Hij zou een groep mannen hebben aangevoerd die afgelopen donderdag tijdens een razzia tegen misdadigers in Nablus twee agenten doodde in een vuurgevecht. Tijdens de jacht op de daders werden ook twee criminelen gedood. Halawa was lid van de al-Aqsa Martelarenbrigade, een groepering die door onder meer Israël en de Europese Unie als terreurbeweging wordt beschouwd.

In de autonome Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever is de Palestijnse politie volgens de vredesakkoorden met Israël verantwoordelijk voor de veiligheid. Dit belet het Israëlische leger niet om regelmatig huiszoekingen en arrestaties te verrichten in het gebied.