buitenland

Rechter verwerpt beroep OM in zaak-Pistorius

Door ANP - 26 augustus 2016

JOHANNESBURG (ANP) – Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft vrijdag het Openbaar Ministerie geen toestemming gegeven om tegen de straf van voormalig paralympisch hardloper Oscar Pistorius in beroep te gaan.

Rechter Thokolize Masipa zei dat het OM haar er niet van heeft kunnen overtuigen dat een ander hof tot een andere straf zou komen. Zij legde de ‘bladerunner’ in juli zes jaar gevangenis op voor doodslag op Reeva Steenkamp in 2013. Het OM vond die straf veel te laag.

De atleet vuurde op 14 februari 2013 vier schoten door de deur van de wc in zijn huis, naar eigen zeggen omdat hij dacht dat er een inbreker achter zat. Zijn vriendin werd dodelijk getroffen en overleed kort daarop.

Onthutsend mild

Pistorius (29) kreeg in eerste instantie vijf jaar gevangenis wegens dood door schuld. Het Hof van Beroep stelde echter dat de voormalige atleet moest worden veroordeeld wegens doodslag. Masipa verhoogde daarop de straf tot zes jaar.

Openbaar aanklager Gerrie Nel noemde de straf onthutsend mild. Hij zei dat Pistorius wilde doden toen hij in de slaapkamer een vuurwapen pakte. Dat hij dacht dat achter de deur een indringer zat, deed volgens de aanklager niets af aan de ernst van het misdrijf.