buitenland

Reddingswerk Italië gaat door

Door ANP - 24 augustus 2016

ROME (ANP) – Terwijl reddingswerkers verwoed verder zoeken naar overlevenden, af en toe met succes, blijft het dodental stijgen. De aardbeving die het midden van Italië in de nacht van dinsdag op woensdag trof, heeft zeker 73 mensen het leven gekost, maakten de autoriteiten woensdagmiddag bekend. Tientallen mensen worden nog vermist. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt.

Het plaatsje Amatrice is ,,voor de helft verdwenen”, zoals een ontredderde burgemeester het omschreef. In de loop van de dag werd duidelijk dat alleen al daar minstens 35 doden zijn gevallen. In de hoofdstraat staan nog maar enkele panden overeind. De rest is ingestort. Onder de slachtoffers zijn vrijwel zeker toeristen, want Amatrice is een populair vakantiedorp onder inwoners van Rome. Over Nederlandse slachtoffers zijn vooralsnog geen meldingen.

In andere dorpen in de omgeving was het beeld even dramatisch. ,,Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp”, zei bijvoorbeeld de burgemeester van het dorpje Pescara del Tronto. Er vielen dodelijke slachtoffers, maar er werden ook tientallen mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

De aardbeving had volgens de Italiaanse geologische dienst een kracht van 6,0. Qua gevolgen was het de ernstigste beving in Italië sinds 2009. Toen werd de stad L’Aquila ernstig getroffen en vielen meer dan driehonderd doden.

Premier Matteo Renzi verzekerde de bevolking van het getroffen gebied van alle noodzakelijke hulp. ,,We zullen niemand aan zijn lot overlaten – niet één familie, geen stad of dorp”, beloofde hij voordat hij naar het rampgebied vertrok. Hij bedankte de reddingswerkers, maar ook de gewone inwoners en toeristen die na het natuurgeweld soms met hun blote handen puin hielpen ruimen.